Openlab for architecture and much more...
Facebook
Instagram
RecyK

Build with Indexhibit

http://www.bruzz.be/fr/actua/micromarche-vertelt-nieuw-verhaal-anderlecht

MicroMarché vertelt nieuw verhaal in Anderlecht

Anderlecht
20/01/2017 - 11:34
Hanne-Lise De Valck © BRUZZ

Ben De Melker: “Met deze nieuwe locatie willen we beginnen met een nieuwe pagina in ons boek: MicroMarché als motor om het gemeenschappelijke verhaal te laten draaien." (© Saskia Vanderstichele)

MicroMarché verhuist naar Recy-K in Anderlecht. Noodgedwongen, maar met de nodige goesting in een nieuw verhaal. Het project dat jaren geleden begon als een eenmalige markt, groeide uit tot een volwaardig Brussels initiatief. Al is de inbedding in de nieuwe wijk nog wat wankel.
MicroMarché begon als initiatief van De Overmolen, Beursschouwburg en City Mine(d), met een eerste markt in de Beursschouwburg. Erna volgde een proefproject op de Zuidmarkt in Brussel. En vervolgens groeiden ze uit tot een volwaardig initiatief in de Steenkoolkaai.

“Daar kwam een café bij, dat later ViaVia werd, en uiteindelijk heel wat betrokken organisaties. We wisten dat de locatie aan de Vismarkt tijdelijk was. Gedurende zeven jaar hebben we er MicroMarché als platform kunnen uitbouwen. Met deze nieuwe locatie willen we beginnen met een nieuwe pagina in ons boek: MicroMarché als motor om het gemeenschappelijke verhaal te laten draaien,” verduidelijkt Ben de Melker, coördinator van MicroMarché.

Breed publiek
Als vanouds willen ze professionelen met kennis linken aan amateurs met zin om dingen te maken en willen ze daar een breed publiek bij betrekken. “Onze focus blijft sociale economie en start-ups ondersteunen, liefst met een recyclage-link.” Hier geen markt zoals vroeger, wel regelmatige evenementen en verschillende organisaties die open ateliers houden.

Recy-K aan de Demetskaai is heel zichtbaar vanop de Birminghamstraat en loopt door tot aan het kanaal. Een heel andere wijk dan de vorige locatie aan de Steenkoolkaai. Veel meer uit de centrumzone en ver buiten de toeristische paden. “Dat boeit ons niet. Wekelijks passeren hier duizenden mensen onderweg naar de Abattoir. Dat is voor ons een enorm potentieel en een totaal ander publiek dan de passanten en toeristen aan de Vismarkt. Daarnaast hebben we als netwerk van makers, dromers en hobbyisten een trouw publiek opgebouwd, los van de locatie.”

Gesprekken met de buurt
De wil om met de buurt aan de slag te gaan is er. Een sterke inbedding voorlopig nog niet. Een arbeidsintensief werk, dat gezien de beperkte middelen van MicroMarché, niet voor de hand ligt.
“Het gebrek aan middelen noopt ons tot creatieve ideeën. Zo zorgde architectenbureau Opla Architecture ervoor dat we gratis materiaal konden recupereren van een verbouwing. Zij zijn één van de zeven initiatieven die MicroMarché ondersteunt. We haalden samen het materiaal eigenhandig uit de werf en plaatsten het in de Demetskaai. Gratis economisch gezien, maar wel met veel man-uren."

"We geloven in de kracht van ons netwerk om op andere manieren te werken. De sociale gedragenheid van het gemeenschappelijke project is belangrijk, iets waar we in deze locatie meer willen op inzetten en waar het bij de vorige locatie, omdat er heel veel partners met eigen noden waren, aan ontbrak.”

Workshops
Daarnaast zijn er gesprekken met organisaties als het nabije Molenbeekse WAQ (Wijkantenne du Quartier), Cultureghem en Jes (Jeugd en Stad). En binnenkort worden hopelijk de eerste workshops aangeboden door de organisaties die deel uitmaken van MicroMarché, zoals de vrouwen van Looops, die speelgoed repareren, Wear a Story, die van afgedankte kledij designermode maken of Bidules, dat van bestaande brilmonturen nieuwe zonnebrillen maakt.

Verder onder hun vleugels het al genoemde Opla Architecture, medialab Cr!art, boekbinders Tokowo en Eco-keukendesigners La Conserverie. MicroMarché slaat opnieuw de handen in elkaar met fablab MicroFactory, dat sinds kort ook naar de site is verhuisd. Verder in het pand aanwezig: de centrale ontmoetingsplek La Kantine, het café dat voorbijgangers aan het kanaal de site binnenlokt.

Sneak Preview
Als bezoeker kan je met al die organisaties kennismaken op 21 januari, op het eerste evenement MicroMarché 2.5. Noem het geen opendeurdag, wel een Sneak Preview. Bezoekers krijgen een inkijk in de aanwezige projecten en worden uitgenodigd mee in te stappen in het nieuwe verhaal.

In de toekomst wil MicroMarché de verschillende zalen op de site verhuren, de kantine openstellen voor externe evenementen en een volledige workshopprogrammatie uitbouwen. “We willen ons actief inzetten in de wijk en de professionele en artistieke kennis die we bezitten optimaal gebruiken.”

Een eerste aanzet werd al gegeven met een stuk berm naast de slachthuizen, dat zwerfvuil aantrekt. “Na een gesprek met de schepen van Netheid van Anderlecht werd de berm opgeruimd, wij willen ons engageren om deze plek aangenamer te maken. Behalve architecten hebben we immers heel wat machines in huis, waar buurtbewoners aan de slag mee kunnen om deze onbenutte plek vorm te geven.”

De eerste stappen zijn gezet, de eerste evenementen gepland, nu de buurt en de buurtbewoners nog door de grote poort aan de Demetskaai loodsen en MicroMarché staat er weer, mét een extra touch.

> MicroMarché 2.5, a Sneak Preview,
21/1 van 12u-20u, Demetskaai 55, Anderlecht

read more

https://op-la.be/files/gimgs/th-81_Micro_Marche_Ben_De_Melker_.jpg
https://op-la.be/files/gimgs/th-81_Micro_Marche_Ben_De_Melker_02_(c)_Saskia_Vanderstichele.jpg